« nazajCAPINFOOD

Izboljšanje okolja in zavedanja javnosti o pomenu inovativnosti živilskega sektorja JVE preko transnacionalnega sodelovanja (Improving the enabling environment and public awareness for innovation in the SEE food sector through transnational collaboration)


Kontakt:
Gospodarska zbornica Slovenije
Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij
Petra Medved Djurašinović
petra.medved@gzs.si
01 5898 296

Splošni cilji:
Glavni cilj projekta CAPINFOOD je s transnacionalnim sodelovanjem izboljšati okolje za inovativnost živilskega sektorja in sicer preko izboljšanja sposobnosti podpornega institucionalnega okvirja in preko promocije zavedanja javnosti o koristih inovativnosti živilskega sektorja.

Specifični cilji:
• razvoj nacionalnih strategij na področju inovativnosti
• izboljšanje koordinacijskih mehanizmov prizadevanj za izboljšanje inovativnosti
• razvoj veščin strokovnjakov z inštitucij JVE s pomočjo učinkovitih orodij
• promocija uporabe orodij na osnovi IKT za pospeševanje inovacij
• razvoj pilotnih sistemov za inštitucije za zagotavljanje inovacijsko-podpornih storitev, namenjene MSP
• izboljšanje prepoznavnosti inovativnosti živilskega sektorja in podjetništva
• diseminacija rezultatov širši skupnosti in drugim sektorjem onkraj živilskega
• integracija ne-EU držav v razvoj JVE
• vzpostavitev regionalnega JVE foruma za posvetovanje in izmenjavo uspešnih praks

Koncept projekta:
WP0: Pripravljalne aktivnosti
WP1: Management mednarodnega projekta in financ
WP2: Komunikacijske aktivnosti
WP3: Analiza inovacijskega okolja
WP4: Razvoj strategij in orodij za razvoj sposobnosti
WP5: Izboljšanje zavedanja javnosti
WP6: Krepitev zmogljivosti inštitucij
WP7: Razvoj in pilotno testiranje projektnega managementa in inovacijsko-podpornih storitev

Partnerji:
• Vodilni partner: Madžarska fundacija za znanost in tehnologijo – TETALAP (Madžarska);
• Campden BRI Hungary Nonprofit LTD. – CBHU (Madžarska);
• Inštitut za računalništvo in avtomatizacijo madžarske Akademije znanosti – MTA- SZTAKI (Madžarska);
• Federacija grške živilske industrije – SEVT (Grčija);
• Univerza v Milanu, Oddelek za kmetijsko, živilsko in okoljsko gospodarstvo – UMIL (Italija);
• Nacionalni inštitut za raziskave in razvoj živilstva – IBA (Romunija);
• Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij – CCIS-CAFE (Slovenija);
• Univerza v Plovdivu – UP (Bolgarija);
• Univerza v Ghentu – UGENT (Belgija);
• Hrvaško združenje delodajalcev – HUP (Hrvaška);
• Fakulteta za kmetijstvo, Univerza v Beogradu – UB (Srbija);
• Univerza v Vzhodnem Sarajevu, Fakulteta za tehnologijo – UES (Bosna in Hercegovina);
• Nacionalna univerza Uzhhorod – UZH (Ukrajina).

Pričakovani rezultati:
• Vzpostavitev foruma za izmenjavo izkušenj in uspešnih praks na področju novih oblik sodelovanja členov živilske verige za izboljšanje inovativnosti v Jugovzhodni Evropi (JVE), nacionalne tehnološke platforme (NTP) za izboljšanje koordinacijskih mehanizmov institucionalnega okvirja, zmanjšanje ovir na področju inovativnosti, izboljšanje ugleda in prepoznavnosti živilskega sektorja ter njegove inovativnosti. Vzpostavitev NTP bo spodbujena v Bolgariji, Srbiji, Bosni in na Hrvaškem.
• Razvoj skupne metodologije za vključevanje vidikov zavedanja oblasti in javnosti v nacionalne strategije s področja inovativnosti v živilstvu. Doseganje boljšega vpogleda v ovire na področju inovativnosti živilskega sektorja v 9 državah JVE.
• Razvoj skupnih metod za izboljšanje prenosa znanja od inštitucij do MSP: enostranski povzetki, 2 smernic, 3 izobraževalna gradiva o upravljanju živilske verige z uporabo IKT za pospeševanje inovativnosti, prenos znanja, pilotni model zagotavljanja inovacijsko-podpornih storitev s strani inštitucij, ki bo tudi testiran, metoda izvajanja panelov industrijskih strokovnjakov za pridobivanje informacij in formiranje novih idej. V 9 državah bo potekalo izobraževanje velikega števila predstavnikov inštitucij o novih metodah. Razvita bo skupna metodologija kampanje za dvig prepoznavnosti živilske inovativnosti s strani javnosti. Kampanja bo potekala v 9 državah. Razvito bo posebno orodje managementa distribucije znanja za izboljšanje dostopa do mladostnikov.
• Trajnost rezultatov bo zagotovljena z ohranitvijo delovanja NTP in foruma JVE tudi po koncu projekta, po zgledu evropskega sodelovanja NTP. Forumu se lahko pridružijo tudi druge organizacije JVE. Po koncu projekta se bodo uporabljale smernice dobre prakse, inventar IKT rešitev za živilsko industrijo in izobraževalno gradivo, ki se bo tudi ustrezno dopolnjevalo. Pripravljena bodo priporočila za regionalne in nacionalne EU tvorce zakonodaje, inštitucije, civilne organizacije, MSP za 9 držav JVE, kot tudi JVE.

Več informacij:
Dr. Dora Groó – Madžarska fundacija za znanost in tehnologijo – TETALAP (Madžarska)
Tel: +36 1 214 7714;
Fax: +36 1 214 7712;
E-mail: dora.groo@tetalap.hu

Dr. András Sebők - „Campden BRI Magyarország” Nonprofit Kft. (Madžarska)
Tel: +36 1 433 1470;
Fax: +36 1 433 1480;
E-mail: a.sebok@campdenkht.com