« nazajNacionalni dogodek ESPON in ESPON INTERSTRAT

Mestni muzej, Ljubljana, 4.10.2011 -

Ministrstvo za okolje in prostor je 4. oktobra 2011 v Mestnem muzeju v Ljubljani organiziralo nacionalni dogodek ESPON in ESPON INTERSTRAT. Dogodek je bil namenjen predstavitvi Programa ESPON in izsledkov projekta ESPON INTERSTRAT.

Udeleženci, predstavniki vladnih resorjev, ki oblikujejo državno razvojno politiko, raziskovalci, prostorski načrtovalci, predstavniki regionalnih agencij, občin, ministrstev, in izobraževalnih ustanov, so se seznanili z vrstami rezultatov, ki jih zagotavlja program ESPON. Predstavili so jih v projekte vključeni slovenski partnerji.

V drugem delu so se udeleženci seznanili z možnostmi uporabe rezultatov tega programa. Predstavljene so bile izkušnje projekta ESPON INTERSTRAT, s katerim smo v Sloveniji in partnerskih državah, ki sodelujejo v projektu, začeli razmišljati o tem, kako podatke in metode programa ESPON uporabiti za pripravo celovitih razvojnih strategij in politik.

Predstavitev programa se je končala z okroglo mizo, ki jo je vodila Margita Jančič. Rdeča nit okrogle mize je bilo vprašanje, kako v slovenskem prostoru dosegati sinergije med razvojnimi politikami, ki so neučinkovite zaradi slabe usklajenosti ciljev in ukrepov s prostorskimi potenciali. Izpostavljena je bilo tudi vloga znanja in podatkov ter širšega (EU) konteksta za odločitve v okviru snovanja novih slovenskih razvojnih politik.

Na okrogli mizi sta sodelovala tudi zaslužni profesor na Škotski univerzi Heriot-Watt, samostojni raziskovalec in planer ter predstavnik UK v programu ESPON, g. Cliff Hague in predstavnica poljske kontaktne točke programa ESPON, ga. Katarzyna Wojnar.